Téma labyrintu v současné angloamerické fantastické literatuře pro mládež - Štěrbík, Matěj (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce se zabývá literární analýzou tématu labyrintu ve vybraných dílech angloamerické fantastické literatury pro mládež. Práce je rozdělena do dvou částí. V první, teoretické části autor popisuje hlavní znaky fantastické literatury. Hlavním teoretickým východiskem práce je posouzení obrazu labyrintu v širším literárně teoretickém a historickém kontextu (mytologie, středověká literatura, gotický román, romantismus, modernismus a postmodernismus). Druhá, praktická část práce poskytuje vlastní literární analýzu tématu labyrintu v těchto fantasy knižních sériích: Harry Potter, Hunger Games, Maze Runner, Percy Jackson, Řada nešťastných příhod a Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Analýza se ve vybraných dílech především soustředí na motiv obludy, bloudění, boje a úkrytu.
The Theme of a Labyrinth in the Contemporary Anglo-American Fantasy for Young Readers
Keywords: labyrint; fantastická literatura; fantastická literatura pro mládež; labyrinth; fantasy literature; fantasy literature for young readers