Fungicidní ochrana jarního ječmene - Bojarová, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Dějiny pěstování ječmene sahají do počátku uvědomělého zemědělství, kde člověka provází spolu s pšenicí jako druhá nejstarší obilnina. Současnou roli ječmene v našem hospodářství není možno chápat jen z hlediska jeho sladovnického uplatnění, i když ji dosud i perspektivně považujeme za prioritní, a to jak z hlediska pěstitelsko-šlechtitelského, tak z hlediska ječmenářského výzkumu. Vzhledem ke krátké vegetační době, slabšímu kořenovému systému a své biologické povaze ječmen citlivě reaguje na stresové podmínky všeho druhu a tedy i na každou pěstitelskou chybu. Jarní ječmen je v celém průběhu vegetace vystaven tlaku řady houbových chorob. Zejména u sladovnických ječmenů je třeba proti tomuto nebezpečí účinně bojovat. Na kvalitu sladovnického ječmene jsou kladeny vysoké nároky a choroby mohou do značné míry rozhodnout o ekonomickém výsledku jeho pěstování. Pro úspěšné pěstování sladovnického ječmene platí, že jeho výsledek je dán celým komplexem pěstitelských opatření. Boj proti houbovým chorobám je velmi významnou součástí agrotechniky. Existuje celá řada přípravků proti houbovým chorobám a stále dochází k registraci dalších a dalších přípravků. Zkušební stanice Kluky s.r.o. je jednou z firem provádějící registrační pokusy přípravků. V této uznávané zkušební stanici byl proveden vlastní pokus na sledování chorob jarního ječmene při aplikaci vybraných účinných látek.
Protection of spring barley with fungicides
Keywords: ječmen jarní; fungicidní ochrana; houbové choroby; barley spring; fungicidal protection; fungal diseases