Zhodnocení přírodní hodnoty a ekosystémových služeb přírodě blízkých biotopů v intenzivně využívané zemědělské krajině - Havel, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2015)
Má diplomová práce je zaměřena na metody oceňování intenzivně využívané zemědělské krajiny podle významnosti přírodě blízkých biotopů z hlediska jejich přírodní hodnoty a ekosystémových služeb. Toto hodnocení probíhá na čtyřech stanovištích metodou padacích zemních pastí, kde docházelo k odchytu brouků (Carabidae). K vyhodnocení dat jsem použil ukazatele, jako je Shannonův index vyrovnanosti. Postupy výpočtu ekologické hodnoty území a poskytovaných ekosystémových služeb jsem zpracoval dle navržené metody Seják a kol. (2010). Hodnocení jsem provedl metodou BVM (,,biotop valuation metod"). Metodu náhradních nákladů jsem použil pro výpočet ekosystémových služeb.
Evaluation of the natural value and ecosystem services of natural biotops in the intensively managed agricultural landscape
Keywords: Ekosystémové služby; střevlíkovití; BVM metod; Shanonnův index diverzity; Ecosystem services; ground beetles; BVM methods; Shannon diversity index