Charakteristika požárních zařízení a hasicích přístrojů - Šťástka, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2020)
Téma této bakalářské práce se zabývalo charakteristikou požárně bezpečnostních zařízení a hasicích přístrojů. V teoretické části byl kladen důraz na získání informací spojených s problematikou. Byly dohledány legislativní prameny a odborné texty, které souvisely s vlastnostmi požárně bezpečnostních zařízení. Cílem teoretické části bylo sumarizovat členění a likvidaci spojenou s požárně bezpečnostními zařízeními a hasicími přístroji. Dále byla uvedena charakteristika s uvedením výrobců v zastoupení na českém trhu u vybraných požárně bezpečnostních zařízení a hasicích přístrojů spojená se základním vhledem do chemických látek a jejich toxikologie. V praktické části byly osloveny osoby, které mají odborný i neodborný vhled do problematiky a formou dotazníkového šetření byla získána data, které byla vyhodnocena. Pomocí 16 otázek, které obsahovalo dotazníkové šetření, bylo zjištěno, že respondenti s obou dotazovaných skupin jsou dostatečně informováni napříč tématem spojeným s požárně bezpečnostními zařízeními a hasicími přístroji. U některých respondentů bez odbornosti byly překvapivé výsledky s objemem jejich praktických i teoretických znalostí. Součástí praktické části byla sumarizace výrobků hasicích přístrojů, které jsou v nabídce trhu na území České republiky. Tento souhrn trhu poukázal na variabilitu technických parametrů hasicích přístroj, které jsou dostupnými výrobky v České republice. Sledované faktory pro vyhodnocení výrobků na českém trhu byly: název výrobce, druh manipulace s HP, druh HP, hasicí schopnost, druh hasiva, množství hasiva, výtlačný plyn a typové označení uváděné výrobcem. Práce může být využita v praxi jako materiál sloužící k zvýšení povědomí o dané problematice, rozšíření znalostí a snížení míry rizika spojené s manipulací požárně bezpečnostních zařízení a hasicích přístrojů.
Characteristics of fire equipment and fire extinguishers
Keywords: charakteristika; požárně bezpečnostní zařízení; hasicí přístroje; characteristics; fire safety equipment; fire extinguishers