REZISTENCE EMBRYÍ NĚKTERÝCH DRUHŮ RYB KE KRYOPROTEKTIVŮM PŘI NÍZKÝCH TEPLOTÁCH - Aldorf, Milan (Jihočeská univerzita, 2007)
Na modelových druzích, tzn. kapru obecném (Cyprinus carpio) a línu obecném (Tinca tinca), byly testovány různé kryoprotektivní média pro zmrazování embryí. Cílem studia bylo získání takového kryoprotektivního media, které bude vhodné pro zmrazovaní embryí do teploty -196 oC. U lína obecného byly odzkoušeny kryoprotektiva 10 % a 20 % methanolu nebo 10 % a 20 % glycerinu po dobu 21 minut u embryí ve čtyřech stádiích a to 11, 17, 23 a 29 hodin po aktivaci gamet. Výsledky ukázaly, že embrya lína jsou nejodolnější jak ke snížení teploty, tak ke kryoprotektivu ve stádiu 29 hodin od aktivace gamet a naopak nejméně odolné ve stadiu 11 hodin od aktivace gamet ve srovnání s kontrolou neošetřených embryí. U embryí kapra obecného ve stáří 2, 6, 22, 24 a 42 hodin po aktivaci gamet při teplotě 18 a 22 oC bylo testováno v koncentrační řadě kryoprotektivum metanol a dva roztoky pod označením VS1 a VS2 po předchozím narušení obalu jiker v roztoku enzymu alkalázy. Výsledky ukázaly na snižování rezistence embryí v závislosti na zvyšování koncentrace kryoprotektiva u metanolu. Líhnivost u roztoků VS1 a VS2 i při nejvyšší koncentraci nepoklesla pod hodnotu 60 %. Dosažené výsledky roztoku VS2 byly následně využity pro zmrazování embryí kapra metodou vitrifikace. První výsledky ukázaly až 4 % přežití embryí po uchovávání při teplotě -196 oC.
Resistance of some species of fish embryos to cryoprotectants at low temperatures
Keywords: Kapr Cyprinus carpio; Lín Tinca tinca; Kryopretektivum; Líhnivost; Embrya; Vitrifikace; Carp Cyprinus carpio; Tench Tinca tinca; Cryoprotectant; Hatching; Vitrification; Embryos