Vývoj počtu kontrol prováděných Hasičským záchranným sborem České republiky v rámci výkonu státního požárního dozoru od roku 2001 v závislosti na počtu právnických osob a podnikajících fyzických osob - Vávra, Martin (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce popisuje legislativní vývoj České republiky upravující státní požární dozor a pracovní pomůcky pro sjednocení postupu při provádění kontrolní činnosti v rámci státního požárního dozoru. Dále mapuje jednotlivé kroky průběhu požární kontroly. V diplomové práci jsou stanoveny dvě hypotézy korespondující s cílem práce, který má zjistit, zda počet kontrol u právnických a podnikajících fyzických osob je dostačující na počet registrovaných právnických a podnikajících fyzických osob v České republice. Pro způsob zpracování byl zvolen typ výzkumné práce. Z hlediska metodologie jde o kvalitativní výzkum. Sledovaným souborem byl počet vykonaných požárních kontrol v rámci státního požárního dozoru u právnických a podnikajících fyzických osob, počet příslušníků vykonávajících tuto činnost a počet registrovaných právnických a podnikajících fyzických osob v registru ekonomických subjektů za období 2001 až 2011. Ze sledovaného období bylo zjištěno, že kdyby se kontrolovaly všechny ekonomické subjekty v České republice, opětovná průměrná doba mezi požárními kontrolami by byla cca 206 let. Průměrná doba této obrovské periody průměrně klesala od roku 2001 každý rok o 5 let. Pro zefektivnění výkonu kontrolní činnosti doporučuji vytvořit na Generálním ředitelství Hasičského záchranného sboru pracovní skupinu, která by určovala dle rizikovosti provozovaných činností, výskytu velkého množství osob a činnosti významné pro funkce státu nebo regionu, které provozy budou kontrolovány, periody kontrol a jaký druh požární kontroly se vykoná. Proto je třeba vybudovat jednotný informační a komunikační systém umožňující ukládání dat, dokumentů a sledování postupu všech pracovišť prevence HZS ČR v obdobných případech.
The development of the number of the state fire supervision inspections performed by Fire Rescue System of the Czech Republic from year 2001 depending on the number of legal and business natural persons
Keywords: Hasičský záchranný sbor České republiky; státní požární dozor; požární kontrola; požární prevence; právnické a podnikající fyzické osoby; Fire Rescue Service of the Czech Republic; state fire supervision; fire inspection; fire prevention; legal entities and natural persons conducting business activity