Patogeneze klíšťové encefalitidy a její ovlivnění genetickým pozadím hostitele - Palus, Martin (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývala vlivem genetického pozadí hostitele na patogenezi klíšťové encefalitidy. U rekombinantních kongenních kmenů myšířady CcS/Dem po intracerbrální a subkutánní inokululaci virem klíšťové encefalitidy byla sledována letalita, titr viru v různých orgánech a klinické projevy klíšťové encefalitidy. Důraz byl zejména kladen na produkci virus-neutralizačních protilátek a expresi imunologicky významných genů v centrální nervové soustavě.
The role of genetic background of the host on the pathogenesis of tick-borne encephalitis
Keywords: virus klíšťové encefalitidy; imunopatologie; prozánětlivá imunitní odpověď; genová exprese; rekombinantní kongenní kmeny myší; tick-borne encephalitis; immunopathology; inflamatory response; gene expression; Recombinant Congenic Strains of mice