Pohled do života Siouxů podle Black Elka, Lame Deera a Ohiyesa - Hůla, Marek (Jihočeská univerzita, 2013)
Ve své bakalářské práci, nazvané Pohled do života Siouxů podle Černého jelena, Chromého jelena a Ohiyesy budu analyzovat knihy o největších Siouxských indiánech, Černém jelenu, Šíleném koni, Rudém oblaku, Sedícím býkovi a Ohiyesovi a porovnám jejich vlastní zkušenosti, které nabili v průběhu svého života v 19. a 20. století. Tato analýza se nebude týkat nejen historicko-politických záležitostí, ale také představ o jejich spiritualistickém životě. Tato práce se bude nadále zabývat historickými událostmi, konkrétně porážkou posledních indiánských válečníků jako byl Sedící býk, bojujících proti americké armádě, tak jak to popisuje Dee Brown ve své knize Pohřběte mé srdce u Wounded Knee.
The Representation of Sioux Life by Black Elk, Lame Deer and Ohiyesa
Keywords: Siouxové; Indiáni; Ohiyesa; Šílený kůň; Sedící býk; Černý jelen; Sioux; Indians; Ohiyesa; Crazy Horse; Sitting Bull; Black Elk