Virová hepatitida E - Andělová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce obsahuje základní informace týkající se virové hepatitidy E, zejména původce, genotypů lidských i zvířecích kmenů, klinického obrazu a výskytu v České republice i v zahraničí. Praktická část je zaměřena na analýzu trendu od prvotního výskytu virové hepatitidy E v České republice po současnost. Dále je výzkum zaměřen na nemocnost v jednotlivých krajích České republiky, ta je porovnávána s nemocností v Plzeňském kraji. Praktická část se dále zabývá specifikací zdroje, cesty přenosu a možnostmi prevence před virovou hepatitidou E. Práce byla zpracována na základě kvantitativního i kvalitativního přístupu. Kvantitativní výzkum byl splněn sekundární analýzou dat, na základě evidence a hlášení infekčních onemocnění z programu EPIDATu. Kvalitativní výzkum byl naplněn polostandardizovaným rozhovorem s panem doc. MUDr. Petrem Pazdiorou, CSc. a s panem MVDr. Václavem Poláčkem. Na základě obecného shrnutí z rozhovorů byl vytvořen edukační materiál v podobě informačního letáku. Od roku 1996 bylo celkem do roku 2012 zaznamenáno 894 případů HEV. V roce 1996 byl v České republice evidován pouze jeden případ virové hepatitidy E. Od roku 1997 do roku 2005 byl výskyt spíše sporadický a v celostátním měřítku nevýznamný. Od roku 2006 byl nárůst virové hepatitidy E lineární. Výskyt se znatelně zvýšil v roce 2009 a v roce 2011. Virová hepatitida má v České republice stoupající trend výskytu. Virové hepatitidě E nelze předcházet aktivní imunizací, očkovací látka je zkoumána. Mezi základní preventivní opatření patří dodržovat zásady hygieny, nepít vodu z neznámých zdrojů, pokrmy připravovat jen v pitné vody a ovoce si před konzumací důkladně omýt a poté oloupat. Před vycestováním do zahraničí je třeba se informovat o výskytu virové hepatitidy v lokalitě, kterou chceme navštívit. Do prevence dále patří vyvarovat se při zpracování masa křížení čistých a nečistých provozů. Před konzumací jelit, jitrnic, steaků a paštik věnovat dostatek času tepelnému opracování. Z výzkumu vyplývá, že je třeba věnovat virové hepatitidě E dostatek pozornosti. Může se zdát, že výskyt v České republice není závažný, přesto je důležité se zaměřit na informovanost veřejnosti o této nákaze a posílit možnou prevenci, aby nedošlo k rozšíření.
Viral hepatitis E
Keywords: Virová hepatitida E; Zdroj; Přenos; Nemocnost; Prevence; Viral hepatitis E; Source; Transmission; Morbidity; Prevention