Italská knihovna Marie Ernestiny z Eggenbergu - Grubhoffer, Václav (Jihočeská univerzita, 2019)
Předkládaná diplomová práce se zabývá jazykově italskými tisky dochovanými v eggenberské knihovně na zámku v Českém Krumlově, konkrétně knižní sbírkou jazykových italik kněžny Marie Ernestiny Eggenbergové, rozené ze Schwarzenbergu. Kněžnina kolekce italských knih je nahlížena jako "zrcadlo" intelektuálních zájmů a životního stylu vybrané aristokratky barokní doby, zároveň i jako odraz dobové recepce italské literatury v českých zemích 17. století ze strany vzdělané a kosmopolitní aristokracie.
Italian Book Collection of Marie Ernestine of Eggenberg
Keywords: Marie Ernestina z Eggenbergu; eggenberská knižní sbírka; italská literatura; 17. století; baroko; Maria Ernestina of Eggenberg; the Eggenberg Library; Italian literature; the 17th century; baroque period