Přijetí evropské měny v České republice - Soukupová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem diplomové práce je zhodnotit současný stav příprav na přijetí evropské měny, zejména dopady do právního systému České republiky a následnou komparací s přijetím měny na Slovensku. V první části jsou popsány počátky evropské integrace, maastrichtská kritéria a přípravy na zavedení eura na Slovensku. Ve druhé části diplomové práce se zabývám současnými přípravami na přechod evropské měny v ČR a plněním právních podmínek ze strany naší země s ohledem přijetí jednotné měny eura za zákonné platidlo v budoucnu. Zaměřuji se na dopady a nutné úpravy v právním řádu České republiky, které budou muset být provedeny v případě začlenění naší země do eurozóny. V této části je pozornost věnována analýze příprav a důsledků přechodu na jednotnou měnu na Slovensku.
Acceptance of the EURO in the Czech Republic
Keywords: Eurozóna; euro; zavedení měny; konvergence; Slovensko; právo; Eurozone; Euro; installation currency; konvergence; Slovakia; law