Možnosti využití sborového zpěvu jako metodiky respirační fyzioterapie - Bicková, Marie (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce Možnosti využití sborového zpěvu jako metodiky respirační fyzioterapie se zabývá rozdíly funkce respiračního aparátu u zpěváků a nezpěváků. Jako cíle práce jsem si stanovila porovnat funkci respiračního aparátu u sborových zpěváků a kontrolní skupiny nezpěváků a sledovat, zda má funkce respiračního systému prokazatelný vliv na posturu probandů. Teoretická část shrnuje základní poznatky o anatomii a funkci respiračního aparátu, mechanice dýchání, návaznosti respiračního aparátu na opěrně pohybovou soustavu, postuře, respirační fyzioterapii, plicní rehabilitaci pomocí hry na dechový nástroj a sborovém zpěvu. Praktická část je koncipována jako kvalitativní výzkum. Vychází celkem z osmnácti kazuistik, devět z nich obsahuje údaje o sborových zpěvácích, devět z nich popisuje kontrolní skupinu. Každá kazuistika obsahuje anamnestické údaje, komplexní kineziologický rozbor zaměřený zejména na respirační aparát, jehož součástí je i vyšetření provokované posturální aktivity.
Potentialities of using choral singing as a metodology of respiration physiotherapy
Keywords: bránice; dýchání; zpěv; sbor; postura; posturální aktivita; Thoracic diaphragm; respiration; singing; choir; posture; postural activity