Možnosti využití duchovních písní v hodinách hudební výchovy na ZŠ - Komárková, Jana (Jihočeská univerzita, 2006)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou duchovní hudby a možností využití duchovních písní v hodinách hudební výchovy.V úvodu jsou uvedeny základní pojmy související s touto problematikou. Následující historický vývoj je zaměřen převážně na českou duchovní hudbu od nejstarších hudebních památek po současné skladby. Pro lepší orientaci je zařazena stručná charakteristika církevního roku a také jednotlivá liturgická období. Dále jsou rozebrány zpěvníky, ze kterých může učitel čerpat křesťanské písně a také zpěvníky používané na základních školách. Diplomová práce je zakončena pohledem a srovnáním do současných základních škol v Čechách a na Moravě a některými názory učitelů a rodičů.
Possibilities of the using religious songs during music lessons at the basic school.