Emanuel Rádl jako náboženský myslitel a jeho vztah k Masarykově filosofii náboženství - Samohýl, Jan (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato disertační práce strukturuje náboženské a teologické myšlení Emanuela Rádla v kontextu jeho filosofických a politických textů. Profesor Emanuel Rádl, osobnost zejména v době první republiky zcela mimořádná, většinou kontroverzní, byl známý svou mimořádnou aktivitou společenskou, publikační i politickou. Cílem této disertační práce je Emanuela Rádla představit jako originálního náboženského myslitele, poukázat na religiózní strukturu jeho filosofického myšlení a tu srovnat z filosofii náboženství jeho učitele T. G. Masaryka.
Emanuel Rádl as a Religious Thinker and his Approach Masaryk´s Philosophy of Religion
Keywords: Emanuel Rádl; sociální otázky; náboženství; křesťanství; církev; dějiny; aktivistická filosofie; účast; bilance; morální svět; pravda; bezbrannost; idea; Tomáš G. Masaryk; humanita; mravnost; teismus; racionalistický deismus; zbožnost.