Svaté bláznovství v západní a východní tradici: Jeho význam v křesťanství - Šimrová, Hana (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem diplomové práce je pochopit význam svatého bláznovství v křesťanství. V biblickém významu se často užívá označení blázen pro bezbožného člověka. V učení apoštola Pavla dochází k posunu ve významu bláznovství. Moudrost Boží ztělesněná v kříži Ježíše Krista je v očích tohoto světa bláznovstvím. Antropologický koncept liminality a communitas nám umožňuje interpretovat svatého blázna v širším významu jako liminální postavu, která udržuje či vnáší liminalitu do struktury křesťanské societas. Svatý blázen je eschatologickou postavou, která odkazuje k existenci jiného světa, a která se nepodřizuje hodnotovým kritériím tohoto světa. Svaté bláznovství je specifické charisma, k jehož uplatnění jsou voláni jen někteří. Toto charisma má přispívat k obnově a rozvoji církve. To, co je vlastní všem formám svatého bláznovství, je entuziasmus pro Boha.
The phenomen of holy folly in the Western Catholic and Eastern Orthodox traditions: the meaning of this phenomen in christianity
Keywords: blázen pro Krista; salos; jurodivý; liminalita a communitas; bláznovství kříže; eschatologické znamení; charisma; holy fool for Christ's Sake; salos; yurodivy; liminality and communitas; the folly of the cross; eschatological sign; charisma