Paní Moudrost ve Starém zákoně - Půlpánová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá postavou paní Moudrosti ve Starém zákoně v mudroslovných knihách Job, Přísloví, Moudrosti a Sirachovec. Na začátku je vymezen okruh výběru biblických starozákonních textů, pojetí moudrosti ve starověku z egyptských a mezopotamských pramenů a podíl jejich inspirace pro autory mudroslovných spisů. Dále jsou uvedeny jednotlivé biblické texty s krátkým úvodem, po něm následuje rozbor a pojetí moudrosti v daném textu. Pro doplnění povahy a jednání Moudrosti je popsán význam stavby domu pro starověké obyvatele. Jako protiklad k paní Moudrosti je uvedena paní Pošetilost. Závěrem je popis různých podob personifikované Moudrosti v jednotlivých biblických knihách s vysvětlením jejích proměn v průběhu starozákonních dějin.
Personification of Wisdom in the Old Testament
Keywords: Starý zákon; paní Moudrost; personifikace; starověk; egyptské a mezopotamské prameny; bázeň před Hospodinem; moudří muži v Izraeli; paní Pošetilost; Old Testament; Lady Wisdom; personification; antiquity; Egyptian and Mezopotamian sources; fear of the Lord; the wise men in Israel; lady Foolishness