Triptych jako obrazový útvar - Váchová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce se zabývá obrazovou formou tak zvaného triptychu neboli triptychonu. Cílem práce je vytvoření vlastního výtvarného díla ve formě triptychu. Teoretická část bude informačním a inspiračním zdrojem pro vytvoření tohoto díla. Bude se zabývat historickým vývojem této formy v Evropě. Zaměří se především na středověk, kdy byla nejpoužívanější a měla velký význam jako deskový křídlový oltář. Dále se bude práce zabývat triptychem v moderním umění dvacátých let a současnosti. Praktická část přiblíží tvůrčí proces při tvorbě vlastního výtvarného díla.
Triptych as a pictorial representation
Keywords: Triptych; triptychon; historický vývoj triptychu; křídlový oltář; retábl; moderní umění; inspirace triptychem.; Triptych; triptychon; historical development of triptych; wing altar; retabulum; modern art; ispiration by triptych