Vliv změn v lesních porostech na stav a vývoj populace mravence Formica aquilonia na hoře Kleť - Němec, Josef (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato práce se zabývá rolí mravenců rodu Formica (podr. Formica s. str.) v lesních ekosystémech a dopad změn v lesním porostu na jejich populace. V praktické části zkoumá dopad orkánu Kyrill a těžby dřeva na velký komplex hnízd chráněného mravence druhu Formica aquilonia na hoře Kleť. To bylo provedeno pomocí vyhodnocení historických dat a jejich porovnáním se současně sebranými daty o distribuci hnízd a jejich charakteristik. Tato práce ukazuje, že orkán a následná těžba dřeva snížily počty hnízd jen dočasně a vykácené plochy byly po dvánácti letech znovu kolonizovány mravencem F. aquilonia. Nicméně hnízda byla menší a jejich budoucí úspěšnost je sporná kvůli stále se měnícím podmínkám. Dále byl v roce 2019 ve 23 % hnízd mravence F. aquilonia nalezen ohrožený xenobiontní druh Formicoxenus nitidulus.
Impact of changes in forest environment on the state and development of population of Formica aquilonia ants on the Kleť mountain.
Keywords: mravenec; orkán Kyrill; Kleť; ant; wind-throw Kyrill; Kleť mountain