Vliv vybraných faktorů na úroveň pasivní imunizace telat - Řežábková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2018)
Základem odchovu zdravých telat je dobrá úroveň pasivní imunity, která telata chrání v náročném období po narození. Ve sledovaném chovu Holštýnského plemene byl celkem u 57 telat posouzen vliv vybraných faktorů na úroveň pasivní imunizace, vyjádřenou jako obsah celkové bílkoviny v krevním séru telat. Vybranými faktory byla kvalita kolostra, čas prvního podání kolostra po narození, hmotnost a pohlaví telat. Správná úroveň pasivní imunizace byla ve sledovaném chovu prokázána pouze u 33 (57,9 %) telat. Nedostatečná imunizace se projevila ve vysoké mortalitě, která v roce 2017 dosáhla 10 %. Na úroveň pasivní imunizace měla největší vliv kvalita kolostra (P < 0,001) a čas prvního napití po narození (P < 0,0230). Ostatní sledované faktory (hmotnost a pohlaví telete) nebyly statisticky významné. Adekvátní péče o nejmladší věkovou kategorii je zcela zásadní a ovlivňuje rentabilitu chovu.
Effect of some factors on passive immunization level in calves
Keywords: tele; celková bílkovina v krevním séru; kolostrum; mortalita; calf; total content of protein in blood serum; colostrum; mortality