Sestra v průběhu časů a její společenské a profesní postavení - Řezníčková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2019)
Profese sestry se již od pradávna formuje a stále tento proces pokračuje. Nejprve existovala laická péče, dále charitativní péče a následně se z péče charitativní transformovala organizovaná léčebná péče. Kvalita ošetřovatelské péče se zvyšovala s narůstajícími odbornými poznatky těch, kteří ošetřovatelskou péči poskytovali. Historický vývoj slouží k pochopení a vytyčení dominantních faktorů vývoje sesterské profese. Profese sestry stále nabývá na důležitosti a s tím je spojené neustálé zvyšování kvalifikace. Pro zpracování bakalářské práce byly stanoveny tři cíle: 1) Analyzovat dostupnou literaturu týkající se sestry v průběhu časů a jejího společenského a profesního postavení. 2) Zmapovat sestru v průběhu časů a její společenské a profesní postavení. 3) Vytvořit informační materiál týkající se sestry v průběhu časů a jejího společenského a profesního postavení. Bakalářská práce je koncipována jako teoretická práce. Zpracována byla tedy metodou sekundární analýzy dat. Bylo zapotřebí prozkoumat nespočet odborné literatury, kvalifikačních prací, odborných textů a databází na internetu. A to v českém i anglickém jazyce. Výstupem práce a také jejím přínosem je informační materiál, který je určen pro odbornou i laickou veřejnost. Práce objasňuje vývoj sesterského povolání a společenský status nejenom v českých zemích.
Nurse in the course of time and her social and professional status
Keywords: sestra; charitativní ošetřovatelství; profesionální ošetřovatelství; vzdělávání; profesní postavení; společenské postavení; nurse; charity nursing; professional nursing; education; proffesional status; social status