Rezervy - účetní a daňové pojetí - Vocílková, Klára (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá problematikou rezerv z účetního a daňového hlediska. Cílem práce je analýza rezerv a zhodnocení účtování a vykazování rezerv ve vybrané účetní jednotce. Bakalářská práce by měla poskytnout ucelený pohled na problematiku rezerv. V práci je zahrnut jak pohled na rezervy podle české účetní legislativy, tak i jejich vymezení podle mezinárodních účetních standardů. První část práce je zaměřena na teoretické vymezení rezerv, podstatné definice, právní předpisy upravující rezervy, účtování a vykazování. Jsou zde také zmíněny základní zásady vedení účetnictví, které nejvíce ovlivňují tvorbu rezerv, a to především zásada opatrnosti. Druhá část práce je praktická a je založena na získaných poznatcích z teoretické části. Najdeme zde charakteristiku účtování a vykazování rezerv ve vybrané účetní jednotce. Text je doplněn praktickými příklady pro lepší pochopení dané problematiky.
Reserves - the accounting and tax concept
Keywords: Rezervy; účetnictví; daně; legislativa; vykazování rezerv; zásada opatrnosti; Reserves; accounting; tax; legislation; recording of reserves; principle of caution