Etický aspekt sociální práce s osobami s duševním onemocněním - Vilingerová, Isabela (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zabývá sociální prací s osobami s duševním onemocněním s důrazem na etickou složku. Cílem bylo zjistit, jak sociální pracovníci pracují s danou cílovou skupinou a jak jsou při tom ovlivněni etikou. Meritorní část se s pomocí odborných zdrojů teoreticky zabývá problematikou duševních onemocnění s ohledem na systém psychiatrické péče v České republice, předkládá principy sociální práce s danou cílovou skupinou a představuje etickou stránku včetně nejvlivnějších etických směrů. Věnuje se také důležité změně - reformě psychiatrické péče, která aktuálně probíhá. Jejím úkolem je zmodernizovat psychiatrickou péči a zkvalitnit život lidem s duševním onemocněním. Diskuzní část konfrontuje teorii s praxí na základě rozhovorů provedených se sociálními pracovnicemi. Závěr potvrzuje shodu, která z diskuze vyšla. Výpovědi sociálních pracovnic odpovídají obtížím, které jsou popsány v odborných publikacích. Z práce vyplývá, že život s duševní nemocí není snadný. Lidé, kteří jí trpí, však mají svou důstojnost a měli by být součástí společnosti. Neměli by být diskriminováni ani vnímáni jen jako diagnóza.
Ethical aspect of social work with people with mental illness
Keywords: sociální práce; osoby s duševním onemocněním; etika; stigmatizace; social work; people with mental illness; ethics; stigmatization