Sexualita mentálně postižených uživatelů centra STROOM DUB o.p.s. - Švecová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce je zaměřena na téma Sexualita mentálně postižených uživatelů centra STROOM DUB o.p.s. Jejím cílem je identifikovat sexuální zkušenosti uživatelů centra a zjistit, jaký postoj k sexualitě uživatelů má personál centra. Dalším cílem bylo zjistit, jaká rizika spojená se sexualitou potenciálně hrozí uživatelům. Diplomová práce je rozdělena na dvě části: teoretickou a výzkumnou část. Teoretická část se zaměřuje na základní vymezení mentálního postižení, pojmy spojené se sexualitou. Další část je orientována na práci se sexualitou v rámci zařízení, na postoje personálu a na dilemata spojená se sexualitou. Poslední kapitolou v teoretické části je představení centra STROOM DUB o.p.s. a protokol o sexualitě. Výzkumná část se týká daných cílů a výzkumných otázek. Hlavním cílem této práce je zjistit, jestli uživatelé centra mají sexuální zkušenosti a o jaké sexuální zkušenosti jde. Druhým hlavním cílem je identifikovat postoj personálu k sexualitě uživatelů. Byly stanoveny dvě výzkumné otázky. První otázka: Mají uživatelé centra STROOM DUB o.p.s. sexuální zkušenosti a jaké sexuální zkušenosti mají? Druhá otázka: Jaký postoj má k sexualitě uživatelů personál centra STROOM DUB o.p.s.? Ve výzkumné části je popsán způsob, jak je práce zpracována, jaké metody boudou použity a popisuje výzkumný soubor respondentů, díky kterým tato práce vznikla. Použita je metoda kvalitativního výzkumu. Výzkumný soubor je volen záměrným výběrem uživatelů, který tvoří 2 ženy a 2 muži. Druhý výzkumný soubor tvoří 4 zaměstnankyně centra. Všichni oslovení respondenti jsou seznámeni s cíli této práce a výzkumnými otázkami. Jako technika pro sběr dat je zvolen polostrukturovaný rozhovor. Rozhovory jsou vedeny v klidném prostředí přímo v centu STROOM DUB o.p.s. Jejich analýza je provedena v programu Atlas.ti 8. Výsledky práce popisují sexuální zkušenosti uživatelů a pocity spojené se sexualitou, dále navazuje téma sexuální výchovy a téma vztahů. Druhá část výsledků prezentuje postoje personálu k sexualitě, sexuální asistenci, identifikuje rizika a zkoumá postoj rodičovství uživatelů.
Sexuality of Intellectually Disabled Clients of the STROOM DUB Centre o.p.s.
Keywords: Mentální postižení; sexualita; postoje; sexuální zkušenosti; sexuální rizika; Intellectual disability; sexuality; attitudes; sexual experience; sexual risks