Sociální práce a potřebnost jednotné profesní komory optikou genderu - Bláhová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá sociální prací a její současnou situací. Konkrétně se práce zaměřuje na zrcadlení genderových otazníků objevujících se v sociální práci. V úvodní části je pohled zaměřen na veřejnou a soukromou sféru, tak jak byla nastavena společností a co z toho vyplývalo pro muže a ženy. V návaznosti na tyto společenské podmínky je stručně představena historie sociální práce, jako doména žen a církve, která (ne)reflektovala společenské revoluce, změny a vývoj, kterým naše česká společnost procházela až do dneška. V druhé části se práce snaží poukázat na nevykrystalizovanost a na roztříštěnost sociální práce s nejasností sebe-definování sociální pracovnic a sociálních pracovníků, do kterých je staví současná postmoderní společnost a genderový kontrakt. Následně se práce zabývá domněnkou podobností problémů sociální práce a ženských organizací a poukázáním na řešení této situace pomocí jednotné profesní komory.
Social work and necessity of a united professional association seen through gender policy
Keywords: společnost; jazyk; kultura; moderna; gender; genderový kontrakt; sociální práce; sociální pracovnice/ sociální pracovník; profesní organizace.; society; language; culture; modern style; gender; gender contract; social work; social worker; professional association.