Využití diagnostických metod při posuzování školní zralosti - Staňková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem této bakalářské práce je využívání diagnostických metod při posuzování školní zralosti. V teoretické části jsem vymezila pojem školní zralost, školní připravenost a znaky školní zralosti. Dále tato práce obsahuje určení pojmu odklad školní docházky. Porovnala jsem psychologické posuzování v pedagogicko-psychologické poradně a mateřských škol. Nabídla jsem přehled užívaných diagnostických metod a jednotlivě metody charakterizovala. V závěru jsme zhodnotila využívání nejčastějších jednotlivých diagnostických metod. V praktické části bylo mým úkolem zjistit používání jednotlivých diagnostických metod při posuzování školní zralosti. Výzkum probíhal formou dotazníku v regionu Jižních Čech. Dotazníkové šeření bylo v případě potřeby doplněno rozhovorem.
Use of diagnostic methods when assessing school maturity.
Keywords: školní zralost; znaky školní zralosti; orientační test; kresba lidské postavy; diagnostika; pedagogická diagnostika; diagnostické metody; test laterality; school readiness; school signs of maturity; the approximate test; drawing the human figure; diagnostics; educational diagnosis; diagnostic methods; a test of laterality