Porovnání tridemového dopravního systému ZDT MEGA 33 s návěsem ANNABURGER 33,79 v podniku zemědělské prvovýroby - Pišl, Stanislav (Jihočeská univerzita, 2015)
Pro porovnání v této bakalářské práci jsem si zvolil výrobky od dvou nejvíce zastoupených výrobců zemědělské dopravní techniky, které jsou na prvních místech v žebříčku prodejnosti na českém trhu. Měření a porovnávání bylo prováděno s tridemovými návěsnými výměnnými systémy Annaburger 33.79 a ZDT MEGA 33, které v podnicích zemědělské prvovýroby pracují s korbou a rozmetadlem statkových hnojiv. Data jsou převzata z podniků, které mají velice podobnou charakteristiku, aby bylo porovnání co nejpřínosnější. Práce obsahuje charakteristiky podniků a technická data porovnávaných výměnných systémů, ze kterých je patrné, že nástavby firmy Annaburger dosahují větších objemů, a tedy i vyšší výkonnosti. Z ekonomického hlediska bylo zjištěno, že náklady na přepravení jednoho tunokilometru vychází lépe pro výměnný systém Annaburger. V případě tohoto výměnného systému bylo dosaženo hodnoty 13,14 Kč.tkm-1. Pro výměnný systém ZDT byly stanoveny náklady na jeden tunokilometr na 61 Kč.tkm-1, což je způsobeno předimenzováním strojového parku podniku Zevos s.r.o., Libčeves, které ovšem může mít i své výhody. U nástaveb rozmetadel statkových hnojiv byla zkoumána příčná rovnoměrnost rozhozu hnoje od skotu. Z tohoto hodnocení lépe vyšla nástavba Annaburger, která zajistila rovnoměrnější rozhození hnoje v celé šířce záběru. Pro potřeby moderních farmářů byly porovnávány i kontaktní tlaky na podložku. Z měření bylo zjištěno, že návěs Annaburger 33.79 vybavený nízkotlakými flotačními pneumatikami Michelin CargoXbib 600/55 R26,5 dosahuje až o 28,5 % větší styčné plochy než vůz ZDT MEGA 33 opatřený radiálními pneumatikami Mitas AR-02 560/60 R22,5. Při tomto rozdílů styčných ploch působí návěs ZDT až o 45 kPa vyšším tlakem na podložku.
Comparison tridem transport system ZDT MEGA 33 with ANNABURGER 33.79 in the agricultural production
Keywords: Annaburger; ZDT; návěsný výměnný systém; provozní náklady; využití nástaveb; Annaburger; ZDT; semitrailer replaceable system; operating costs; the use of superstructures