Analýza mezinárodního obchodu s kávou - Pražáková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem diplomové práce je analyzovat současnou situaci v mezinárodním obchodu s kávou. Bude navržen a proveden dotazníkový průzkum mezi místními dovozci a zpracovateli kávy - pražírnami. Následovat bude analýza dotazníků, testování zvolených hypotéz ve statistickém programu a vyvození závěrů. Teoretická část diplomové práce je zaměřena na celkový pohled obchodování s kávou. Práce se zaměřuje na obchodování s kávou jako komoditou a s výběrovou kávou a jejich následné možnosti zpracovávání. Jsou představeny organizace zabývající se kávovou problematikou, významné exportní a importní země. Součástí je i pohled na vývoj ceny kávy. Dále teoretická část přibližuje problematiku Fairtrade. Praktická část diplomové práce se věnuje importu kávy do České Republiky a exportu kávy z České Republiky. Práce se dále zaměřuje na použití aplikace TARIC pro simulaci dovozu a vývozu kávy. Na základě získaných informací je následně vytvořen dotazník, který bude distribuován mezi dovozce nepražené kávy do ČR - pražírny. Následující částí praktické práce je analyzování dotazníků, testování zvolených hypotéz ve statistickém programu pomocí Fisherova exaktního testu a vyvození závěrů.
Analysis of international coffee trade
Keywords: mezinárodní obchod; káva; kávová organizace; direct trade; Fairtrade; coffee; international trade; coffee organization; Fairtrade