Specifika dětské paliativní péče - Kuncová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se věnuje problematice dětské paliativní péče v zahraničí i v České republice. Nejprve popisuje základní paliativní péči, kde vymezuje, pro koho je tato služba určená. Dále rozlišuje formy poskytování paliativní pomoci a následně rozebírá profese z multidisciplinárního týmu. Převážně se orientuje na práci sociálního pracovníka v rámci péče o terminálně nemocné osoby. Poté se do hloubky zabývá paliativní péčí pro děti a mládež, zejména chybějícímu dětskému lůžkovému hospici. Udává příklady mobilních hospiců, které poskytují odbornou pomoc dětem v domácím prostředí. Pojetím smrti u dětí a mladistvých dle věkových skupin, se zabývá třetí kapitola této práce. Popisuje, jak dítě chápe smrt od batolecího období až po dospívání. Též popisuje spirituální aspekty péče a detailněji rozebírá spirituální potřeby u dětí, rodičů a sourozenců. Práce se snaží osvětlit nedostatečnost specializovaných zařízení, poskytující respitní pobyty pro těžce nemocné děti.
Specifics of pediatric palliative care
Keywords: handicapované děti; terminálně nemocní; paliativní péče; potřeby nemocných a umírajících; multidisciplinární tým; sociální a zdravotní služby; spiritualita; handicapped children; terminally ill; palliative care; needs of the sick and dying; multidisciplinary team; social and health services; spirituality