Mezinárodní adopce dětí z Ugandy - Doležalová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se věnuje tématu mezirasové adopce, kdy ugandské dítě žije v adoptivní české rodině. Cílem práce je zaměřit se na etickou stránku mezirasových adopcí. Pokouší se zjistit, zda je tento typ adopce opravdu v nejlepším zájmu dítěte. První část práce podává obecné základní informace o Ugandě jako zemi původu dětí. Zmíní její historický vývoj, socio-ekonomickou situaci země, problematiku HIV/AIDS a informace týkající se osiřelých a opuštěných dětí. Ve druhé části práce je popsán proces mezinárodní adopce jak obecně, tak na straně obou účastných států, tedy Ugandy a České republiky. Třetí část se věnuje již zmíněné etické rovině. Do jaké míry ovlivní okolnosti mezirasové adopce další vývoj dítěte, jaký dopad má mezinárodní adopce na adoptivní rodinu i dítě samotné, jak se vyrovnávají s rasismem či diskriminací. V této části práce se vychází z průzkumů, studií a z rozhovorů s adoptivními rodiči a jejich adoptovanými dětmi.
Intercountry adoptions from Uganda
Keywords: mezinárodní adopce; mezirasová adopce; pěstounství; poručnictví; adopce; přijímající stát; stát původu dítěte; international adoption; interracial adoption; foster care; guardianship; adoption; the receiving state; the state of origin of the child