Kinetic behavior of the NAD(P)H:Quinone oxidoreductase WrbA from Escherichia coli. - Kishko, Iryna (Jihočeská univerzita, 2013)
Předkládaná dizertační práce se zabývá strukturně-funkčním vztahem multimerické oxidoreduktázy WrbA. Především vysvětluje neobvyklou kinetiku tohoto enzymu na molekulární úrovni, čímž poskytuje vzhled do fyziologické role tohoto enzymu v bakteriích. Multimerický enzym WrbA, jehož kofaktorem je FMN, katalyzuje oxidaci NADH přenosem dvou elektronů. Dle strukturálních a funkčních kritérii patří Wrba mezi bakteriální flavodoxiny, z evolučního hlediska se jedná o eukaryotickou oxidoreduktázu. Kinetické chování enzymu WrbA bylo studováno při různých podmínkách (teplota, pH atd.). Mechamismus kinetiky byl určen z parametrů KM a Vmax a potvrzen analizou inhibici produktami reakce. Krystalizace a proteolytické pokusy potvrzují funkční důležitost multimerizace enzymu WrbA a pomáhají pochopit fyziologickou roli tohoto enzymu na molekulární úrovni.
Kinetic behavior of the NAD(P)H:Quinone oxidoreductase WrbA from Escherichia coli.
Keywords: FAD (Flavinadenindinukleotid); FMN (Flavinmononukleotid); Kofaktor; Kinetika enzymu; Krystalizace; Mechamismus kinetiky; NAD(P)H:quinone oxidoreduktáza; Proteolýza; WrbA (tryptophan (W)-repressor -binding protein A); FAD (flavin adenine dinucleotide); FMN (flavin mononucleotide); Enzyme kinetics; Co-factor; Crystallization; Kinetic mechanism; NAD(P)H:quinone oxidoreductase; Proteolysis; WrbA (tryptophan (W)-repressor -binding protein A)