Možnosti zajištění dýchacích cest zdravotnickým záchranářem v podmínkách přednemocniční neodkladné péče - Kozelka, Pavel (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi zajištění dýchacích cest zdravotnickým záchranářem v podmínkách přednemocniční neodkladné péče. Zajištění dýchacích cest je jeden z nejdůležitějších výkonů v přednemocniční neodkladné péči, s kterým se setkáváme převážně při náhle vzniklých, neočekávaných situacích. Správné zajištění dýchacích cest u pacienta neznamená jen možnost účelné ventilace, ale i dostatečnou oxygenaci všech tkání. Ne vždy se nám povede zprůchodnit dýchací cesty obvyklou technikou, a proto bychom měli mít v záloze připravenou nějakou další alternativní pomůcku, která by nám pomohla zvládnout a vyřešit vzniklou situaci. Teoretická část práce se zabývá komplexní problematikou zajištění dýchacích cest. První kapitola se zaměřuje na historii, abychom si představili, jak se v průběhu času vyvíjely techniky v obnově a zajištění dýchání. Následoval krátký úvod do anatomie a fyziologie dýchacích cest člověka. V dalších kapitolách byl definován pojem přednemocniční neodkladná péče a kompetence zdravotnického záchranáře. Následující kapitoly už byly zaměřeny přímo na zajištění dýchacích cest, které byly rozděleny na zajištění dýchacích cest bez pomůcek a s pomůckami. U zajištění dýchacích cest bez pomůcek jsme se zabývali revizí dutiny ústní, záklonem hlavy, trojitým manévrem a Heimlichovým a Gordonovým manévrem. Z pomůcek, které se používají k zajištění dýchacích cest, jsme popisovali vzduchovody, kombitubus, laryngeální tubus, laryngeální masku a její typy, I-gel, endotracheální intubaci a alternativní zajištění dýchacích cest, mezi které patří koniopunkce a koniotomie. V závěrečné kapitole jsme pojednávali o umělé plicní ventilaci a ventilačních režimech. Praktická část práce byla zaměřena na porovnání možností zajištění dýchacích cest a znalostí postupů při zajištění dýchacích cest mezi zdravotnickými záchranáři Zdravotnické záchranné služby Jihočeského, Středočeského a Plzeňského kraje.
Options airway paramedics in terms of prehospital emergency care
Keywords: Zdravotnická záchranná služba; Zdravotnický záchranář; Přednemocniční neodkladná péče; Zajištění dýchacích cest; Vzduchovod; Kombitubus; Laryngeální tubus; Laryngeální maska; Endotracheální intubace; Paramedic; Prehospital emergency care; Airway managment; Airway; Combitube; Laryngeal tube; Laryngeal mask; Endotracheal intubation