Vyhodnocení welfare expozice v zoo Hluboká - Mejda, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2017)
Welfare neboli také pohoda zvířat je v současné době aktuálně diskutované téma. Má určité podmínky, tzv. "pravidlo pěti svobod" podle Webstera (1999), které se již několik desítek let upravují k dokonalosti. Chce-li chovatel u svých zvířat dosáhnout dobré pohody, měl by těchto pár pravidel splnit. Bohužel ne vždy je tato pohoda zvířat v chovech dodržovaná a nevěnuje se jí dostatečná pozornost. Z důvodu těchto skutečností byla zpracovaná tato bakalářská práce, jejímž cílem bylo vyhodnotit předem stanovené požadavky welfare u vybrané expozice bahňáků v zoo Hluboká. Dále zhodnotit kterému ze sledovaných druhů expozice nejvíce vyhovuje a navrhnout její zlepšení. Hodnocenou expozici celkem obývá dvacet druhů ptáků, ze kterých bylo, po pečlivém výběru, pro hodnocení vybráno jedenáct druhů. Ze získaných a zpracovaných výsledků vyplývá, že expozice bahňáků je, i přes drobné nedostatky, z hlediska welfare vyhovující a nejlépe zde prospívá ibis hnědý (Plegadis falcinellus).
Evaluation of exposure welfare in the zoo Hluboká
Keywords: welfare; zoohygiena; zoo; Vanellus vanellus; Plegadis falcinellus; Philomachus pugnax; Scopus umbretta; Larus canus; Larus ridibundus; Recurvirostra avosetta; Haematopus ostralegus; Tringa totanus; Bubulcus ibis; Egretta garzetta; welfare; hygiene; zoo; Vanellus vanellus; Plegadis falcinellus; Philomachus pugnax; Scopus umbretta; Larus canus; Larus ridibundus; Recurvirostra avosetta; Haematopus ostralegus; Tringa totanus; Bubulcus ibis; Egretta garzetta