Konopí seté (Cannabis sativa) jako energetická rostlina - Boudová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2011)
Jedním z hlavních důvodů zhoršování životního prostředí je spalování fosilních paliv, proto je nezbytné, aby lidstvo začalo využívat přírodní obnovitelné zdroje místo vyčerpatelných fosilních paliv. Mezi tyto přírodní obnovitelné zdroje řadíme i energetické plodiny. Jednou z energetických plodin je konopí seté (Canabis sativa). Výhodou této olejno-přadné rostliny je možnost jejího celkového využití. Cílem této bakalářské práce bylo formou literární rešerše shrnout informace o konopí jako o energetické rostlině. Ve výnosech biomasy dosahuje konopí velmi dobrých výsledků. Konopí seté je možné spalovat, ať už celé rostliny či pazdeří, a vyrábět z něj pelety a brikety k následnému spalování. Výhřevnost pelet a briket se vyrovná hnědému uhlí. Olej vylisovaný z konopných semen je možné použít jako palivo přímo v případě úpravy motoru, nebo je surovinou pro výrobu bionafty. Další možností energetického využití konopí je produkce bioetanolu. Vhodná technologie pro využití konopí je ve fázi výzkumu. Podle studií prováděných ve světě, je konopí svým složením vhodné k výrobě bioplynu. Toto využití je ale stále ve fázích výzkumu. Ačkoliv by se dalo říci, že v ČR není zas až tak zanedbatelné množství bioplynových stanic, tyto stanice spíše než energetické rostliny využívají pro výrobu bioplynu organické živočišné odpady. Jediné kdy v ČR dochází k využití konopí jako energetické plodiny je při spalování ve formě pelet a briket.
Hemp (Cannabis sativa) as an energy crop
Keywords: konopí seté (Canabis sativa); biomasa; biopaliva; hemp (Canabis sativa); biomass; biofuel