Informovanost pacientů o přípravě a průběhu vyšetření na radiodiagnostickém oddělení - Dočekalová, Blanka (Jihočeská univerzita, 2007)
Záznam o informovaném souhlasu s poskytnutím zdravotní péče je stanoven vyhláškou č.385/2006 O zdravotnické dokumentaci. Formulace informovaných souhlasů je v nemocnicích rozdílná. Uvádím příklady těchto souhlasů, které se v současné době používají v některých nemocnicích v České republice, na Slovensku a v USA. Ve své práci jsem se zaměřila na možnost zlepšení informovanost pacientů o přípravě a průběhu vyšetření na radiodiagnostickém(RDG) oddělení. Vytvořila jsem souhrnný popis jednotlivých vyšetření prováděných na našem RDG oddělení. Popis je psán s ohledem na pacienta. U každého vyšetření je jednoduchou formou popsáno jak se má pacient na vyšetření připravit, jak vyšetření probíhá, kde se dozví výsledek a jaká jsou možná rizika. Tento popis lze pacientovi poskytnout např. jako leták nebo na internetových stránkách nemocnice. Dále je možné tento souhrnný popis vyšetření použít jako výukový materiál na zdravotních školách.
Information Patients about Preparation and Process of the Examination on the Radiodiagnostic Department
Keywords: Dotazník; informovaný souhlas; informační letáky; příprava k vyšetření; průběh vyšetření; radiodiagnostické oddělení; Questionnaire; informed consent; informed leaflet; preparation of the examination; course of the examination; radiology ward