Specifika ošetřovatelské péče o bariatrického pacienta - Šopíková, Petra (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce byla zaměřena na specifika ošetřovatelské péče o bariatrického pacienta. Bariatrická chirurgie je významný obor, který účinně a dlouhodobě řeší problematiku morbidní obezity a to zejména její komorbidity jak fyzické, tak i psychické. Nemocný podstupuje plánovaný bariatrický výkon, jako je např. plikace žaludku, bandáž a tubulizace žaludku. Pro úspěšný průběh léčby musí být pacient důkladně edukován o dodržování režimových opatření, které jsou základem úspěchu. Cílem této práce bylo zjistit specifika v dlouhodobé péči o pacienta po bariatrickém výkonu. V návaznosti na tento cíl byly stanoveny tři výzkumné otázky. První byla zaměřena na zjištění specifik v dlouhodobé péči o bacienta po bariatrickém výkonu. Druhá výzkumná otázka byla zaměřena na informace o trvalé změně životosprávy ze stran pacientů po bariatrickém výkonu. V třetí výzkumné otázce byla věnována pozornost dodržování dlouhodobých režimových opatření po bariatrickém výkonu. Ve výzkumné části bylo využito kvalitativního výzkumu, který byl realizován v Jihomoravském kraji. Jako technika sběru dat byl zvolen polostandardizovaný rozhovor. Výzkumný soubor tvořilo sedm žen a jeden muž. Rozhovory byly zpracovány formou kazuistiky a ty nejzajímavější výsledky jsou uvedeny v kategorizačních tabulkách. Výsledky výzkumu ukázaly, že informace o změně životního stylu pacienti mají a rozumí jim. Bohužel z 8 respondentů má 6 respondentů problém režimová opatření dodržovat. Čím déle mají respondenti po operaci, tím je to pro ně těžší. Jako nejčastější problém se ukázalo užívání vitamínových přípravků. Dále dodržování pohybové aktivity a vyřazení oblíbených jídel. Dlouhodobá dispenzarizace u respondentů probíhá v pořádku až na jednu respondentku, která má po operaci sedm let. Ostatní respondenti uvedli, že chodí v pravidelných intervalech do bariatrické i obezitologické ambulance. Na základě zjištěných informací byl vytvořen edukační materiál, určený pacientům po bariatrické operaci. Je zaměřen na dlouhodobou ošetřovatelskou péči po bariatrické operaci v oblasti výživových opatření, dispenzarizace, pohybové aktivity a psychologické péče.
Specifics of nursing care for bariatric patients
Keywords: Bariatrická chirurgie; obezita; pohyb; dieta; ošetřovatelská péče; Bariatric surgery; obesity; movement; diet; nursing care