Příprava studie revitalizace malého vodního toku v zemědělské krajině - Honza, Jan (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zaobírá tématem navrácení upraveného koryta drobného vodního toku do přirozeného stavu - revitalizací. Teoretická část popisuje odborné termíny, historii úprav toků, přínosy revitalizací a jednotlivé metody. V praktické části je popsáno povodí vybraného vodního toku v katastrálním území obce Černá v Pošumaví. Vodní tok je hodnocen metodou QBR. Je zde sledována především vhodnost lokality k případné revitalizaci. Následovně je navržen možný postup prací. V závěru je zhodnocena realizovatelnost revitalizace. Součástí práce jsou fotografie zájmové lokality, mapy a přílohy s výkresy
Preparation of small water course restoration study in the agriculturally used landscape
Keywords: koryto; povodí; revitalizace; vodní tok; revitalization; watercourse; trough; basin