Vliv pravicového extremismu na mládež do 26 let - Horek, Rostislav (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá pravicovým extremismem a jeho vlivem na mládež do 26 let. V teoretické části nejprve práce definuje pojmy přímo související s pravicovým extremismem, přibližuje pravicově extremistickou scénu v České republice, uvádí její základní směry a nejčastější společenské projevy. V další části práce je přiblíženo téma mládeže a jejího možného ohrožení pravicovým extremismem a to zejména v souvislosti se samotným věkem a dále také v kontextu se vzděláním nebo prostředím vývoje. Tato práce také prezentuje možné způsoby práce s pravicovým extremismem, jelikož zatím není konkrétními metodami postupů koordinována. V práci jsou na závěr teoretické části rovněž zveřejněny vědecké teorie, které hledají podstatu pravicového extremismu. V praktické části dochází ke konfrontaci získaných teoretických poznatků s výsledky kvantitativního výzkumu. V dotazníku jsou zjišťovány postoje mládeže do 26 let na otázky osobního života, sociálních vztahů a také jejich postoje na konkrétní historická data. Otázky jsou cíleně pokládány tak, aby bylo možné alespoň hypoteticky určit možnosti vlivu pravicového extremismu na současnou mládež.
The Influence of Right-wing Extremism on the Youth under 26 Years
Keywords: pravicový extremismus; mládež; ohrožení; nenávist; sociální práce; right-wing extremism; youth; danger; hatred; social work