Imunopatogeneze celiakální sprue a její genetické aspekty - Kuřátková, Klára (Jihočeská univerzita, 2017)
V bakalářské práci jsou shrnuty poznatky o celiakální sprue, což je geneticky podmíněné autoimunitní onemocnění, které poškozuje sliznici tenkého střeva, vyvolané intolerancí bílkovin v lepku. Klinický obraz onemocnění je vysoce polymorfní, a proto patří mezi diagnózy, které jsou opomíjené. Přesto je celiakální sprue vážným onemocnění dětí i dospělých.
Immunopathogenesis of celiac disease and its genetic aspects
Keywords: celiakální sprue; genetické onemocnění; lepek; gluten; HLA-DQ