Geneze vývoje venkovské sídelní struktury - Černíková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem práce bylo zobrazit změny krajiny v zájmové oblasti katastrálního území obce Nalžovské Hory. Byly posuzovány změny, které se staly v letech 1844-1845, tedy v době 2. vojenského mapování a rovněž během 3. vojenského mapování, které probíhalo v letech 1877-1880. Změny v krajině se také posuzovaly z období po tzv. kolektivizaci v 50. letech 20. století a ze současnosti, z roku 2011. Dále byly také navrženy změny v obci, které by bylo možno uskutečnit do roku 2020. Vývoj změn byl pozorován u zemědělských ploch, tj. u trvalých travních porostů a orné půdy, dále u lesních a vodních ploch a nakonec u intravilánu. Návrhy změn v obci byly navrženy tak, aby pomohly k jejímu rozvoji v oblasti bydlení, rekreace a podnikání. V Praktické části jsou uvedeny důvody změn a výsledky zpracovány v grafech. Práce je doplněna o řadu historicky cenných fotografií, vztahujících se ke zkoumané oblasti.
The genesis of the rural residential structure development
Keywords: Nalžovské Hory; lesopark Prašivice; vývoj zemědělské plochy; rod Taaffe; kolektivizace; Nalžovské Hory; Forest Park Prašivice; development of agricultural area; family Taaffe; collectivization