Porovnání Chalupské a Jezerní slatě (NP Šumava) z hlediska jejich návštěvnosti - Dutka, Ladislav (Jihočeská univerzita, 2011)
Šumavské slatě jsou velmi cenným biotopem s výskytem vyhraněné flóry a fauny, včetně glaciálních reliktů. Zároveň jsou to lokality turisticky atraktivní, proto je důležité najít vhodný kompromis mezi jejich návštěvností a ochranou. Práce se zabývá turistickou návštěvností Chalupské a Jezerní slati. Je rozdělena na dvě hlavní části. První, teoretická část, obsahuje literární rešerši informací o charakteristice, historii a využití Chalupské a Jezerní slatě. Praktická část práce monitoruje návštěvnost obou slatí a zpracovává dotazníkové šetření, zaměřené na porovnání oblíbenosti Chalupské a Jezerní slatě. Během pěti terénních pozorování, sčítání a dotazníkového šetření bylo mimo jiné zjištěno, že oproti Jezerní slati není Chalupská slať navštěvovanější lokalitou. Obě slatě navštívili převážně čeští turisté, informační tabule hodnotili jako přínosné, i když většina z nich nestuduje tabuli celou. Většina návštěvníků, kteří navštívili slatě, přijeli na kole. Turisté zde byli na dovolené delší než sedm dní a dávali přednost ubytování v penzionu před bydlením v kempu. V závěru práce je nastíněn problém únosnosti návštěvnosti a turismu na zkoumaných lokalitách.
Comparison of attendance of two peat bogs (Chalupská a Jezerní slať) in Šumava National Park
Keywords: Jezerní slať; Chalupská slať; turismus; NP Šumava; rašeliniště; Jezerní slať; Chalupská slať; tourism; National Park Šumava; peat bogs