Ochrana krajiny s významnými kulturně historickými hodnotami: Krajina bitvy u Sudoměře - Petříková, Hana (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce si klade za cíl identifikovat a vymezit přírodní a kulturně-historické hodnoty zájmového území, tj. katastrální území Sudoměře u Čejetic, Mladějovic a Lhoty u Kestřan. Vymezení probíhá za pomocí starých a současných map, terénního výzkumu a nastudované literatury. Dále pak zhodnotit u stávajících jevů jejich nynější stav, potenciální nebezpečí, která je možné vyčíst z územně plánovacích dokumentací, a pokud by byly nalezeny elementy, které by ohrožovaly zájmové hodnoty, najít způsob jejich eliminace. V případě, že by žádné ohrožení nehrozilo, byly by navrhnuty možné způsoby, jak dané území rozvíjet. V úvodní kapitole jsou vytyčeny cíle a uvedeny hypotézy práce. Teoretická část se věnuje představení zájmového území, diskusi s literaturou a metodice práce s vymezením jak přírodních, tak i kulturně-historických hodnot území, a to za pomoci starých a současných map, ale také především díky terénnímu průzkumu. V praktické části jsou zhodnoceny dané hodnoty a je porovnána struktura map z roku 1830 a ze současnosti. Jsou identifikovány možné hrozby a poté navrhnut možný rozvoj lokality. V závěru jsou zhodnoceny hypotézy a reflektovány výsledky práce.
Protection of landscapes with significant cultural and historical values - Sudoměř
Keywords: přírodní hodnoty; kulturně-historické hodnoty; ochrana krajiny; rozvoj území; Sudoměř; Mladějovice; Lhota u Kestřan; NPR Řežabinec a řežabinecké tůně; natural values; cultural-historical values; landscape protection; landscape development; Sudoměř; Mladějovice; Lhota u Kestřan; NPR Řežabinec and Řežabinec's pool