Delikvence dětí v současné společnosti v závislosti na sociálním a výchovném prostředí rodiny - Poláček, Martin (Jihočeská univerzita, 2013)
Autor si v této bakalářské práci klade za cíl poukázat na prostředí, ve kterém dítě vyrůstá, na negativní vlivy tohoto prostředí směřující dítě k delikvenci a zamýšlí se nad určitými faktory výchovy v současné rodině, které by měly negativní vliv prostředí na dítě omezit a jak by tyto faktory měly v rodině fungovat. V bakalářské práci budou v teoretické části rozebrány pojmy jako institut manželství a rodina, rozvod, neúplná rodina a z uvedeného vyplývající negativní vlivy působící na mládež 21. století, které se projevují zejména formou majetkové a mravnostní kriminality mládeže. V praktické části bude čerpáno ze skutečných případů vedených v evidencích Odboru sociálně právní ochrany dětí a z písemných materiálů Policie ČR.
The delinquency of teenagers in dependence on the social and educational environment within family
Keywords: rodina; prostředí; výchova; manželství; rozvod; média; děti; parta; šikana; kriminalita; juvenilní delikvence; family; environment; education; marriage; divorce; media; children; gang; bullying; crime; juvenile delinquency