Po stopách gotického umění - výtvarná řada pro žáky 1. stupně ZŠ. - Jungová, Diana (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce "Po stopách gotického umění - výtvarná řada pro žáky 1. stupně ZŠ" je rozdělena na část teoretickou a část projektovou. Teoretická část je rozdělena na tři kapitoly. V první kapitole se zaměříme na uvedení do tématu gotického umění a kultury. Seznámíme se s kulturou a společností vrcholného a pozdního středověku, se středověkým vnímáním estetiky a pohledem na umění, dále se seznámíme s hlavními uměleckými rysy gotiky a s vývojem gotického umění v rámci Evropy. Cílem této kapitoly bude věcný vhled do tématu gotického umění, určený pro potřeby učitelů a učitelek na 1. stupni a jeho didaktickou aplikaci do praxe výtvarné výchovy. Druhá kapitola se bude zabývat možnostmi práce s tematikou gotického umění v návaznosti na Rámcový vzdělávací program. Závěrečná kapitola teoretické části představí možnosti práce s danou tematikou ve vyučování výtvarné výchovy a dále seznámí s didaktickými a metodickými materiály, které se zabývají námětem gotického umění. Projektová část seznámí se sedmi lekcemi výtvarné řady, které demonstrují praktické uchopení tématu gotického umění ve výuce výtvarné výchovy na 1. stupni základní školy.
Following gothic art - Series of Creative Lessons for Art Education at Primary School.
Keywords: gotické umění; středověké umění; výtvarně-projektové metody; výtvarná výchova; gothic art; medieval art; art-project methods; art education