Osobnostní rysy hraboše polního (Microtus arvalis): Chování ve vyvýšeném labyrintu - Eliáš, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této práce bylo zjistit, zda bude hraboš polní (Microtus arvalis) vykazovat behaviorální variabilitu při testování ve vyvýšeném křížovém labyrintu, který patří mezi nejčastěji využívané testy k posuzování anxiety. U hrabošů polních byla ve vyvýšeném labyrintu prokázána variabilita chování. Analýzou PCA byly jasně odlišeny behaviorální typy. Dále byly nalezeny rozdíly v nachozené trajektorii mezi samci a samicemi a mezi laktujícími a nelaktujícími samicemi.
The personality traits in the common vole (Microtus arvalis): The behavioural display in the Elevated plus maze
Keywords: personalita zvířat; vyvýšený labyrint; anxieta; hraboš polní; animal personality; elevated plus maze; anxiety; common vole