Koncept celkové odměny ve vybraném výrobním podniku - Říhová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2014)
Hlavním cílem diplomové práce bude posoudit možnost využití systému celkové odměny ve vybraném výrobním podniku. Na základě zjištěných informací doporučit návrhy ke zlepšení současného systému odměňování. Pro dosažení cíle a získání informací byl proveden dotazníkový průzkum, ve vybraném dílčím oddělení podniku. Na základě provedené analýzy systému celkové odměny bylo zjištěno, že systém má nedostatky, kterými se podnik bude muset zabývat. Hlavní nedostatky byly nalezeny v I. kvadrantu peněžní odměny a dále v III. kvadrantu vzdělávání a rozvoj, přesto ani další dva kvadranty nejsou bezproblémové. Na základě provedené analýzy systému celkové odměny byly navrženy doporučení, které by zvýšily efektivnost systému odměňování v podniku z komplexního pohledu. Tyto byly navrženy pro každý kvadrant zvlášť.
The concept of total compensation in the selected manufacturing company
Keywords: systém celkové odměny; odměňování zaměstnanců; zaměstnanecké výhody; concept of total compensation; reward system; employee benefits