Pojiva pro pelety z biomasy - Bartoš, Pavel (Jihočeská univerzita, 2013)
Pelety z biomasy představují vhodnou formu biopaliva pro spalování. Vyznačují se dobrými palivovými parametry, umožňují efektivní skladování, dopravu a manipulaci a automatický přívod paliva k topeništi. Výroba pelet je však poměrně složitý a energeticky náročný proces. Při výrobě je potřeba zajistit, aby množství vložené energie nebylo stejné nebo dokonce menší než získané. Pro zefektivnění výroby a zlepšení tepelně ? mechanických vlastností lze využít přídavek pojiv a aditiv. Použitím pojiv a aditiv lze dosáhnout zvýšení pevnosti, objemové hmotnosti, výhřevnosti a odolnosti vůči otěru, dále změny vlastností a množství popela, snížení nákladů na výrobu pelet, využití surovin samostatně obtížně spalitelných a nesnadno zpracovatelných peletováním i ovlivnění emisních parametrů při spalování. Mezi nejvýznamnější pojiva a aditiva s pozitivním efektem na pelety řadíme: lignin, škrob, melasu, glycerol, parafin a palmitin, karboxymetylcelulózu, vápenec, žitnou a kukuřičnou mouku, lignosulfonát a odpadní brambory.
Binders for pellets from biomass
Keywords: biomasa; peletování; pelety; pojiva; aditiva; biomass; pelletisation; pellets; binders (binding agents); additives