Prevence bronchogenního karcinomu - Drozdová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Bronchogenní karcinom je v současnosti nejčastější příčinou úmrtí na zhoubná onemocnění. Nikde nebyla prokázána tak jasná příčinná souvislost, jako u kouření a vzniku bronchogenního karcinomu plic.Teoretická část práce má podat ucelený přehled problematiky bronchogenního karcinomu plic. V této části práce jde především o zdůraznění toho, jak důležitá jsou preventivní opatření, neboť uplatněním všech forem prevencí lze dosáhnout snížení počtu onemocnění a zlepšení léčebných výsledků.Praktická část byla zpracována za využití kvantitativního výzkumu, technikou anonymního dotazníku. Získané výsledky výzkumu z praktické části mohou být využity k doplnění a upřesnění stávajících edukačních materiálů, které se vztahují k dané problematice. Výsledky výzkumu ukazují nedostatečnou informovanost populace o možnostech prevence bronchogenního karcinomu plic. Důležité je proto zaměřit se na intenzivní propagaci preventivních opatření.
Prevention of bronchogenic carcinoma
Keywords: Bronchogenní karcinom; kouření; plíce; prevence.; Lung Cancer; smoking; lungs; prevention.