Týn nad Vltavou 1850 až 1918 - samospráva města a úloha místních elit v ní - Janošová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2012)
Ve své diplomové práci jsem se zaměřila hlavně na přenesenou působnost obce, tedy agendu, kterou na ní delegoval stát. Navázala jsem tím na svou bakalářskou práci, kde jsem zpracovala zejména samostatnou působnost obce a volby do obecních orgánů. Upozornila jsem na problémy s tím spojené, jako otázka financování a spolupráce na jednotlivých úrovních státní správy. Na úvod jsem zařadila teoretickou část o vzniku obecní samosprávy, okresní samosprávy, vývoji politické správy a zařadila jsem i pár biogramů významných představitelů obce. Další hlavní část jsem věnovala zákonům, které byly pro obec vydávány v zemských a říšských zákonících. Doplnila jsem volby do místní školní rady a jednotlivých odborů zastupitelstva. Hlavní oporou mi opět byla metodika brněnské školy vedená Lukášem Fasorou, Jiřím Malířem a Jiřím Hanušem.
Týn nad Vltavou 1850 - 1918 - local administration and role of local elites
Keywords: obecní samospráva; místní elity; správní dějiny Týna nad Vltavou; local administration; local elites; administrative history of Týn nad Vltavou