Kauzativní vazby "FARE + infinitiv": typologie a české ekvivalenty. - Remeš, Štěpán (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem diplomové práce jsou italské kauzativní vazby fare + infinitiv. Práce je rozdělena do dvou částí. V první, teoretické, části autor nejprve definuje italské kauzativní konstrukce a následně popisuje jejich syntakticko-sémantické vlastnosti. Poté se zaměřuje na pojetí kauzativních konstrukcí v češtině, které je následováno druhou, praktickou, částí. V té autor pracuje s italským webovým korpusem itWaC, na jehož základě vytváří seznam sloves vstupujících do kauzativních konstrukcí. U nejfrekventovanějších konstrukcí navrhuje překlady do češtiny a v případě více možných variant překladu téže konstrukce se snaží tuto situaci teoreticky zdůvodnit.
Causative constructions "fare + infinitive": typology and Czech translation.
Keywords: kauzativní konstrukce; kauzativum; kauzace; kauzující; kauzovaný; fare + infinitiv; sémantika; agentivnost; argumentová struktura; korpus; překlad; causative construction; causative verb; causation; causer; causee; fare + infinitive; semantics; agentivity; argument structure; corpus; translation