Oceňování komerčních nemovtostí - Klimendová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2018)
Oceňování nemovitostí je odborná činnost, při níž je majetku přiřazena určitá peněžní hodnota. Tato činnost má velký dopad v několika sférách. Teoretická část je věnována základním pojmům, rozdílům, výhodám a nevýhodám jednotlivých metod oceňování nemovitostí. V této oblasti se setkáváme se dvěma základními principy oceňování nemovitostí, a to oceňování na základě trhu, tím je zjištěna tržní hodnota a oceňování na základě cenového předpisu, kterým je zjištěna administrativní cena. V případě oceňování na základě trhu je v této práci použita metoda porovnávací, nákladová a výnosová. V případě oceňování na základě cenového předpisu je v práci použit porovnávací způsob.Praktická část práce je věnována výpočtům hodnoty konkrétní nemovitosti RD s komerčními prostory. Pro tyto výpočty jsou nutné potřebné informace, které jsou získány od vlastníků nemovitosti, z nákresů pro výstavbu domu a přístavby a z webových stránek katastrálního úřadu. Dále je potřebná znalost zákonů a vyhlášek, v nichž jsou vysvětleny postupy jednotlivých výpočtů konkrétních metod. Veškeré potřebné vzorce jsou ve stejnojmenné kapitole bakalářské práce uvedeny. V praktické části jsou již aplikovány získané informace do konkrétních vzorců a následný komentář výpočtů.
Estimation of Comercial Property
Keywords: Rodinný dům; oceňování; metoda; cena; výpočty; vzorec; komerční; nemovitost; estimation; property; methods and principles; South Bohemia